Productinformatie
Hifi ruimte en Home Cinema
Esperio voorzetwand constructie
Hoe wordt het Esperio voorzetwandsysteem gebouwd
Ruimtesoort:
Hifi ruimte en Home Cinema
Esperio wandsysteem
Met het Esperio voorzetwandsysteem wordt er tegen de bestaande wanden een ophangconstructie gemonteerd, waaraan panelen aan de binnen- (zicht)zijde worden gehangen. Er wordt daarmee een compleet nieuw interieur gevormd, waarin de akoestische panelen, het scherm, eventuele inbouwspeakers en verlichting kunnen worden geïntegreerd.
Het maken van de basisconstructie, waaraan de akoestische panelen worden gehangen, kan je naar wens, ook zelf doen of laten doen door je vaste aannemer of interieurbouwer.
Lees hier verder hoe de Esperio voorzetwand wordt gebouwd.
Met het Esperio voorzetwandsysteem wordt er tegen de bestaande wanden een ophangconstructie gemonteerd, waaraan panelen aan de binnen- (zicht)zijde worden gehangen. Er wordt daarmee een compleet nieuw interieur gevormd, waarin de akoestische panelen, het scherm, eventuele inbouwspeakers en verlichting kunnen worden geïntegreerd.
Het maken van de basisconstructie, waaraan de akoestische panelen worden gehangen, kan je naar wens, ook zelf doen of laten doen door je vaste aannemer of interieurbouwer.
Lees hier verder hoe de Esperio voorzetwand wordt gebouwd.
Opbouw van de voorzetwand
De voorzetwand bestaan uit 3 delen:
de ophangconstructie die aan/voor de bestaande wanden wordt gemonteerd
akoestisch materiaal, bekabeling e.d. in de tussenruimte
ophangconstructiede panelen die aan de zichtzijde aan de ophangconstructie worden gehangen
De werkwijze samengevat:
Aan / voor de bestaande wand worden verticale latten gemonteerd.
Tussen deze latten wordt akoestisch absorberend materiaal geplaatst.
Tegen de verticale latten worden, vanuit de kamer gezien aan de binnenzijde, horizontale keep-latten gemonteerd.
De wandelementen, zoals de akoestische absorberende panelen, worden individueel aan de keep-latten gehangen.
De individuele panelen worden van elkaar gescheiden door een verticale schaduwstrook.
Aan de boven- en onderzijde van de panelen wordt een horizontaal doorlopende plint aangebracht. Hierdoor is de wand van vloer tot plafond afgewerkt.
Ophangconstructie
De ophangconstructie dient om daarna alle wandpanelen, waaronder de akoestische panelen aan te kunnen hangen. Voor de werking van de Esperio akoestische panelen is de daadwerkelijke opbouw en details van de ophangconstructie niet relevant, mits de, in het akoestisch ontwerp geadviseerde, ruimte tussen de bestaande bouwkundige wand en de later te hangen akoestische panelen aangehouden wordt (dus dat de voorzetwand de benodigde interne dikte krijgt).
In de praktijk is het tevens belangrijk dat:
De panelen stevig en rammelvrij kunnen worden opgehangen
De panelen er individueel uitgehaald worden als je er later achter moet zijn
Er voldoende ruimte achter de panelen ontstaat om de eventuele wand-inbouw-speakers te kunnen verwerken. De inbouwdiepte van de speakers varieert per merk/type. Meestal is hiervoor minimaal 10 cm diepte benodigd.
Verticale latten
De verticale latten worden geplaatst. Bovenaan is de basisconstructie voor de plafondkoof te zien, die rond het centrale akoestische middendeel loopt.
Tegen de bestaande wanden worden op regelmatige onderlinge afstanden van 40-60 cm, verticale latten aangebracht. Deze latten hebben afstand tot de bestaande wand, zodanig dat er een ruimte ontstaat tussen de bestaande wand en de later op te hangen panelen aan de zichtzijde. Een veelgebruikte maat voor deze latten zijn latten van 4,5x8 cm.
De verticale latten kunnen met afstandklosjes aan de bestaande wand worden vastgezet. Indien er niet in de bestaande wand mag worden geboord (bijv. een kelderwand), kan er op de vloer en aan het plafond een horizontale balk worden gemonteerd, waar de verticale latten dan tussen geplaatst en vastgezet worden met bijvoorbeeld schuin geplaatste schroeven of met L-beugels.
In de praktijk dient er op deze manier tussen 8 en 24 cm ruimte, achter de panelen aan de zichtzijde, te worden gerealiseerd, afhankelijk van of het de voor-, achter- of zijwanden betreft, de akoestische eisen en de inbouwdiepte van de eventuele inbouwspeakers. De daadwerkelijke tussenruimte van de voorwand, zijwanden en achterwand kan per wand verschillen. Hoe groot de afstanden in de individuele situatie moeten worden, volgt uit ons advies en ontwerp via de Esperio Planner.
Bekabeling en slangen voor de eventuele luchtbehandeling kunnen tevens in deze tussenruimte worden geplaatst.
Aan de verticale latten worden 2 of 3 horizontale keep-latten gemonteerd. Keep-latten zijn aan één zijde afgeschuind. (Later worden de panelen met omgekeerde keep-latten hieraan gehangen)
Tussenruimte tussen bestaande en nieuwe wand
De ruimte tussen de verticale latten is gevuld met het akoestisch absorptiemateriaal.
Tussen de verticale latten van de ophangconstructie is ruimte waar het geluidsabsorberend materiaal geplaatst wordt. Dit is belangrijk voor het realiseren van de goede akoestiek in de ruimte. De panelen aan de zichtzijde kunnen dan relatief dun zijn, omdat de akoestische werking gecombineerd wordt met het in de wand geplaatste akoestisch absorptiemateriaal. Dit wordt ook als zodanig in het Esperio akoestisch ontwerp berekend.
Bijkomend effect van het geluidsabsorberend materiaal in de ophangconstructie os extra warmte- en geluidsisolatie.
In deze tussenruimte kunnen de eventuele inbouwspeakers verwerkt worden alsmede bekabeling en buizen voor eventuele luchtbehandeling.
Vaak worden er in de wand ophangconstructie buizen ingebouwd om er daarna de bekabeling voor de speakers en de eventuele verlichting in te kunnen leggen.
Afwerking aan de zichtzijde
Keep-latten monteren
Schets van de basis-onderdelen van de constructie (niet op schaal): 1: verticale latten, 2: horizontale keeplatten, 3: akoestisch absorptiemateriaal.
Keeplatten zijn aan één zijde onder een hoek van 45 graden afgeschuind. Aan de verticale latten worden twee of drie horizontale keeplatten gemonteerd. Aan de achterzijde van de wandpanelen worden ook keeplatten vastgezet, in omgekeerde stand. Hierdoor kunnen de wandpanelen aan de horizontale keeplatten worden gehangen en trekken ze zicht door het eigen gewicht zelf vast. Indien later nodig, kunnen de panelen individueel worden losgehaald door ze naar boven te tillen.
Alle wandelementen worden aan de keeplatten gehangen. Tijdens de montage zijn de wandpanelen horizontaal te verschuiven, zodat ze onderling goed aansluiten.
Op deze dwarsoorsnede (niet op schaal) is het principe van de keeplatten gemonteerd aan de achterzijde van de wandpanelen (zwart) en de omgekeerde keeplatten aan de verticale latten (grijs) te zien. Tevens de plinten boven en onderaan. De wandpanelen kunnen individueel worden losgenomen door ze naar boven te bewegen.
De wandpanelen zijn, vanaf de zichtzijde gezien, “opliggend” ten opzichte van de plint, waardoor de wandpanelen later individueel omhoog getild en verwijderd kunnen worden.
Wandpanelen ophangen
De wandpanelen worden aan de constructie met horizontale keeplatten gehangen. In dit voorbeeld worden steeds twee horizontale keeplatten gebruikt
Een deel van de wandpanelen is gemonteerd. Vooraan is een reflectorpaneel te zien dat tevens een montagepunt is voor een inbouwspeaker.
Schaduwstroken gebruiken
De diverse wandpanelen bestaan uit meerdere materialen zoals gestoffeerde absorber panelen en houten reflectors.
Het fraaiste is om deze panelen van verschillende materialen, met een zekere onderlinge afstand te monteren. De ruimte tussen de panelen blijft dan open. Er achter is een, vaak in zwart gekleurd MDF uitgevoerde, schaduwstrook zichtbaar.
Schaduwstroken
Schaduwstroken achter de onderlinge wandpanelen (boven-aanzicht - niet op schaal)
1. bestaande bouwkundige wand
2. akoestisch absorptiemateriaal
3. verticale latten op afstand van de bouwkundige wand
4. horizontale keep-latten
5. schaduwstroken, inclusief eigen keep-lat
6. keep-latten op extra lat, aan de panelen
7. akoestische wandpanelen
Schaduwstroken worden achter de wandpanelen geplaatst.
De schaduwstroken hebben een breedte van ca. 12 cm en worden aan hun achterzijde voorzien van keeplatten, om ze aan de horizontale keeplatten van de ophangconstructie te hangen.
De wandpanelen steken er met de zijkanten overheen. Daarom moeten de wandpanelen voorzien zijn van keeplatten het dubbele dikte (of een extra lat), zodat de op grotere afstand van de horizontale keeplatten komen te hangen.
Bij schaduwstroken met een breedte van 12 cm, dienen de keeplatten die achter op de wandpanelen gemonteerd worden, aan beide zijden bijvoorbeeld 10 cm korter te zijn dan de daadwerkelijke breedte van het wandpaneel. Hierdoor is er speling om de daadwerkelijke onderlinge afstand tussen de wandpanelen nog te kunnen variëren, om zo de wand exact te kunnen uitvullen.
Deur / raam
De bestaande deur en eventuele ramen kunnen meestal niet verplaatst worden. Omdat de voorzetwand, met een eigen dikte van 8-24 cm, dikte aan de wand toevoegt, ontstaat er bij de deur- of raamsponning een "kopse" kant van 8-24 cm dikte. Deze kan worden afgewerkt met een afdeklat naar keuze.
Bijna altijd is er in het akoestisch ontwerp ook op de deur een akoestisch paneel voorzien. Dit paneel heeft een eigen dikte van minimaal 4 cm. Bij een naar binnen draaiende deur dient er dan op gelet te worden dat de deur-met-paneel voldoende draaiing kan maken en niet vastloopt tegen de kopse kant van de voorzetwand.
Ideaal in deze situatie is een taatsdeur; bij een dergelijke deur is het draaipunt van het scharnier niet direct aan de rand.
Voorbeeld van een taatsdeur, voorzien van een Esperio PanelDiffuser die meedraait met de deur.
Inbouw van speakers en verlichting
Voorbeeld van ReflectorPanels met ingebouwde zijwandspeakers, grilles in kleur gespoten en opbouw wandverlichting.
In de Esperio Akoestische reflectors kunnen inbouw-wandspeakers worden verwerkt. Het ReflectorPanel is opgebouwd uit een 19mm dikke MDF plaat die is afgewerkt met houtfineer of lak aan de zichtzijde en zijkanten. Hierin kan een opening worden gemaakt om de speaker in te kunnen plaatsten. De flens van de inbouwspeaker wordt dan aan het ReflectorPanel vastgeschroefd. De speakergrille die er als laatste opgaat is vaak magnetisch en kan, afhankelijk van de gekozen kleur van het achterliggende ReflectorPanel, worden gespoten in een passende kleur naar keuze.
Op de Reflectorpanels kan opbouw-verlichting worden gemonteerd.
Ook kunnen verticale ledstrips worden geplaatst tussen de wandelementen, op de schaduwstroken. Hiermee wordt de hoogte van de ruimte benadrukt.
Voorbeeld van verticale led verlichting tussen de wandpanelen. Hier is de verlichting ook aansluitend ook tussen de stroken van het VarioDiffuser akoestisch plafond geplaatst.
Plinten
Voorbeeld van plinten met wandcontactdoos. De onderzijde van de Esperio CurveDiffusers is hier voorzien van oriëntatie-verlichting.
Tussen het plafond en de bovenzijde van de wandelementen en tussen de vloer en de onderzijde van de wandelementen worden horizontale plinten aangebracht.
De plinten worden aan de verticale latten van de ophangconstructie bevestigd. Daarmee wijken ze terug ten opzichte van de voorkant van de wandpanelen en kunnen de wandpanelen erlangs naar boven worden geschoven, om ze te kunnen ophangen en uitnemen.
Naar wens kunnen één of meerdere van deze plinten via magneten worden vastgezet, om deze later gemakkelijk los te kunnen halen om er achter te kunnen komen.
Vaak hebben de wandpanelen een vaste hoogte van bijvoorbeeld 180, 210 of 240 cm en kan met de plinthoogte de voorzetwand worden uitgevuld tussen plafond en vloer.
In de plinten kunnen naar wens wandcontactdozen of roosters voor de luchtbehandeling worden opgenomen.
De plinten kunnen naar wens met houtfineer, gelakt in een specifieke kleur of in neutraal zwart, worden uitgevoerd.
Opbouw van de voorzetwand
De voorzetwand bestaan uit 3 delen:
de ophangconstructie die aan/voor de bestaande wanden wordt gemonteerd
akoestisch materiaal, bekabeling e.d. in de tussenruimte
ophangconstructiede panelen die aan de zichtzijde aan de ophangconstructie worden gehangen
De werkwijze samengevat:
Aan / voor de bestaande wand worden verticale latten gemonteerd.
Tussen deze latten wordt akoestisch absorberend materiaal geplaatst.
Tegen de verticale latten worden, vanuit de kamer gezien aan de binnenzijde, horizontale keep-latten gemonteerd.
De wandelementen, zoals de akoestische absorberende panelen, worden individueel aan de keep-latten gehangen.
De individuele panelen worden van elkaar gescheiden door een verticale schaduwstrook.
Aan de boven- en onderzijde van de panelen wordt een horizontaal doorlopende plint aangebracht. Hierdoor is de wand van vloer tot plafond afgewerkt.
Ophangconstructie
De ophangconstructie dient om daarna alle wandpanelen, waaronder de akoestische panelen aan te kunnen hangen. Voor de werking van de Esperio akoestische panelen is de daadwerkelijke opbouw en details van de ophangconstructie niet relevant, mits de, in het akoestisch ontwerp geadviseerde, ruimte tussen de bestaande bouwkundige wand en de later te hangen akoestische panelen aangehouden wordt (dus dat de voorzetwand de benodigde interne dikte krijgt).
In de praktijk is het tevens belangrijk dat:
De panelen stevig en rammelvrij kunnen worden opgehangen
De panelen er individueel uitgehaald worden als je er later achter moet zijn
Er voldoende ruimte achter de panelen ontstaat om de eventuele wand-inbouw-speakers te kunnen verwerken. De inbouwdiepte van de speakers varieert per merk/type. Meestal is hiervoor minimaal 10 cm diepte benodigd.
Verticale latten
De verticale latten worden geplaatst. Bovenaan is de basisconstructie voor de plafondkoof te zien, die rond het centrale akoestische middendeel loopt.
Tegen de bestaande wanden worden op regelmatige onderlinge afstanden van 40-60 cm, verticale latten aangebracht. Deze latten hebben afstand tot de bestaande wand, zodanig dat er een ruimte ontstaat tussen de bestaande wand en de later op te hangen panelen aan de zichtzijde. Een veelgebruikte maat voor deze latten zijn latten van 4,5x8 cm.
De verticale latten kunnen met afstandklosjes aan de bestaande wand worden vastgezet. Indien er niet in de bestaande wand mag worden geboord (bijv. een kelderwand), kan er op de vloer en aan het plafond een horizontale balk worden gemonteerd, waar de verticale latten dan tussen geplaatst en vastgezet worden met bijvoorbeeld schuin geplaatste schroeven of met L-beugels.
In de praktijk dient er op deze manier tussen 8 en 24 cm ruimte, achter de panelen aan de zichtzijde, te worden gerealiseerd, afhankelijk van of het de voor-, achter- of zijwanden betreft, de akoestische eisen en de inbouwdiepte van de eventuele inbouwspeakers. De daadwerkelijke tussenruimte van de voorwand, zijwanden en achterwand kan per wand verschillen. Hoe groot de afstanden in de individuele situatie moeten worden, volgt uit ons advies en ontwerp via de Esperio Planner.
Bekabeling en slangen voor de eventuele luchtbehandeling kunnen tevens in deze tussenruimte worden geplaatst.
Aan de verticale latten worden 2 of 3 horizontale keep-latten gemonteerd. Keep-latten zijn aan één zijde afgeschuind. (Later worden de panelen met omgekeerde keep-latten hieraan gehangen)
Tussenruimte tussen bestaande en nieuwe wand
De ruimte tussen de verticale latten is gevuld met het akoestisch absorptiemateriaal.
Tussen de verticale latten van de ophangconstructie is ruimte waar het geluidsabsorberend materiaal geplaatst wordt. Dit is belangrijk voor het realiseren van de goede akoestiek in de ruimte. De panelen aan de zichtzijde kunnen dan relatief dun zijn, omdat de akoestische werking gecombineerd wordt met het in de wand geplaatste akoestisch absorptiemateriaal. Dit wordt ook als zodanig in het Esperio akoestisch ontwerp berekend.
Bijkomend effect van het geluidsabsorberend materiaal in de ophangconstructie os extra warmte- en geluidsisolatie.
In deze tussenruimte kunnen de eventuele inbouwspeakers verwerkt worden alsmede bekabeling en buizen voor eventuele luchtbehandeling.
Vaak worden er in de wand ophangconstructie buizen ingebouwd om er daarna de bekabeling voor de speakers en de eventuele verlichting in te kunnen leggen.
Afwerking aan de zichtzijde
Keep-latten monteren
Schets van de basis-onderdelen van de constructie (niet op schaal): 1: verticale latten, 2: horizontale keeplatten, 3: akoestisch absorptiemateriaal.
Keeplatten zijn aan één zijde onder een hoek van 45 graden afgeschuind. Aan de verticale latten worden twee of drie horizontale keeplatten gemonteerd. Aan de achterzijde van de wandpanelen worden ook keeplatten vastgezet, in omgekeerde stand. Hierdoor kunnen de wandpanelen aan de horizontale keeplatten worden gehangen en trekken ze zicht door het eigen gewicht zelf vast. Indien later nodig, kunnen de panelen individueel worden losgehaald door ze naar boven te tillen.
Alle wandelementen worden aan de keeplatten gehangen. Tijdens de montage zijn de wandpanelen horizontaal te verschuiven, zodat ze onderling goed aansluiten.
Op deze dwarsoorsnede (niet op schaal) is het principe van de keeplatten gemonteerd aan de achterzijde van de wandpanelen (zwart) en de omgekeerde keeplatten aan de verticale latten (grijs) te zien. Tevens de plinten boven en onderaan. De wandpanelen kunnen individueel worden losgenomen door ze naar boven te bewegen.
De wandpanelen zijn, vanaf de zichtzijde gezien, “opliggend” ten opzichte van de plint, waardoor de wandpanelen later individueel omhoog getild en verwijderd kunnen worden.
Wandpanelen ophangen
De wandpanelen worden aan de constructie met horizontale keeplatten gehangen. In dit voorbeeld worden steeds twee horizontale keeplatten gebruikt
Een deel van de wandpanelen is gemonteerd. Vooraan is een reflectorpaneel te zien dat tevens een montagepunt is voor een inbouwspeaker.
Schaduwstroken gebruiken
De diverse wandpanelen bestaan uit meerdere materialen zoals gestoffeerde absorber panelen en houten reflectors.
Het fraaiste is om deze panelen van verschillende materialen, met een zekere onderlinge afstand te monteren. De ruimte tussen de panelen blijft dan open. Er achter is een, vaak in zwart gekleurd MDF uitgevoerde, schaduwstrook zichtbaar.
Schaduwstroken
Schaduwstroken achter de onderlinge wandpanelen (boven-aanzicht - niet op schaal)
1. bestaande bouwkundige wand
2. akoestisch absorptiemateriaal
3. verticale latten op afstand van de bouwkundige wand
4. horizontale keep-latten
5. schaduwstroken, inclusief eigen keep-lat
6. keep-latten op extra lat, aan de panelen
7. akoestische wandpanelen
Schaduwstroken worden achter de wandpanelen geplaatst.
De schaduwstroken hebben een breedte van ca. 12 cm en worden aan hun achterzijde voorzien van keeplatten, om ze aan de horizontale keeplatten van de ophangconstructie te hangen.
De wandpanelen steken er met de zijkanten overheen. Daarom moeten de wandpanelen voorzien zijn van keeplatten het dubbele dikte (of een extra lat), zodat de op grotere afstand van de horizontale keeplatten komen te hangen.
Bij schaduwstroken met een breedte van 12 cm, dienen de keeplatten die achter op de wandpanelen gemonteerd worden, aan beide zijden bijvoorbeeld 10 cm korter te zijn dan de daadwerkelijke breedte van het wandpaneel. Hierdoor is er speling om de daadwerkelijke onderlinge afstand tussen de wandpanelen nog te kunnen variëren, om zo de wand exact te kunnen uitvullen.
Deur / raam
De bestaande deur en eventuele ramen kunnen meestal niet verplaatst worden. Omdat de voorzetwand, met een eigen dikte van 8-24 cm, dikte aan de wand toevoegt, ontstaat er bij de deur- of raamsponning een "kopse" kant van 8-24 cm dikte. Deze kan worden afgewerkt met een afdeklat naar keuze.
Bijna altijd is er in het akoestisch ontwerp ook op de deur een akoestisch paneel voorzien. Dit paneel heeft een eigen dikte van minimaal 4 cm. Bij een naar binnen draaiende deur dient er dan op gelet te worden dat de deur-met-paneel voldoende draaiing kan maken en niet vastloopt tegen de kopse kant van de voorzetwand.
Ideaal in deze situatie is een taatsdeur; bij een dergelijke deur is het draaipunt van het scharnier niet direct aan de rand.
Voorbeeld van een taatsdeur, voorzien van een Esperio PanelDiffuser die meedraait met de deur.
Inbouw van speakers en verlichting
Voorbeeld van ReflectorPanels met ingebouwde zijwandspeakers, grilles in kleur gespoten en opbouw wandverlichting.
In de Esperio Akoestische reflectors kunnen inbouw-wandspeakers worden verwerkt. Het ReflectorPanel is opgebouwd uit een 19mm dikke MDF plaat die is afgewerkt met houtfineer of lak aan de zichtzijde en zijkanten. Hierin kan een opening worden gemaakt om de speaker in te kunnen plaatsten. De flens van de inbouwspeaker wordt dan aan het ReflectorPanel vastgeschroefd. De speakergrille die er als laatste opgaat is vaak magnetisch en kan, afhankelijk van de gekozen kleur van het achterliggende ReflectorPanel, worden gespoten in een passende kleur naar keuze.
Op de Reflectorpanels kan opbouw-verlichting worden gemonteerd.
Ook kunnen verticale ledstrips worden geplaatst tussen de wandelementen, op de schaduwstroken. Hiermee wordt de hoogte van de ruimte benadrukt.
Voorbeeld van verticale led verlichting tussen de wandpanelen. Hier is de verlichting ook aansluitend ook tussen de stroken van het VarioDiffuser akoestisch plafond geplaatst.
Plinten
Voorbeeld van plinten met wandcontactdoos. De onderzijde van de Esperio CurveDiffusers is hier voorzien van oriëntatie-verlichting.
Tussen het plafond en de bovenzijde van de wandelementen en tussen de vloer en de onderzijde van de wandelementen worden horizontale plinten aangebracht.
De plinten worden aan de verticale latten van de ophangconstructie bevestigd. Daarmee wijken ze terug ten opzichte van de voorkant van de wandpanelen en kunnen de wandpanelen erlangs naar boven worden geschoven, om ze te kunnen ophangen en uitnemen.
Naar wens kunnen één of meerdere van deze plinten via magneten worden vastgezet, om deze later gemakkelijk los te kunnen halen om er achter te kunnen komen.
Vaak hebben de wandpanelen een vaste hoogte van bijvoorbeeld 180, 210 of 240 cm en kan met de plinthoogte de voorzetwand worden uitgevuld tussen plafond en vloer.
In de plinten kunnen naar wens wandcontactdozen of roosters voor de luchtbehandeling worden opgenomen.
De plinten kunnen naar wens met houtfineer, gelakt in een specifieke kleur of in neutraal zwart, worden uitgevoerd.
Opbouw van de voorzetwand
De voorzetwand bestaan uit 3 delen:
de ophangconstructie die aan/voor de bestaande wanden wordt gemonteerd
akoestisch materiaal, bekabeling e.d. in de tussenruimte
ophangconstructiede panelen die aan de zichtzijde aan de ophangconstructie worden gehangen
De werkwijze samengevat:
Aan / voor de bestaande wand worden verticale latten gemonteerd.
Tussen deze latten wordt akoestisch absorberend materiaal geplaatst.
Tegen de verticale latten worden, vanuit de kamer gezien aan de binnenzijde, horizontale keep-latten gemonteerd.
De wandelementen, zoals de akoestische absorberende panelen, worden individueel aan de keep-latten gehangen.
De individuele panelen worden van elkaar gescheiden door een verticale schaduwstrook.
Aan de boven- en onderzijde van de panelen wordt een horizontaal doorlopende plint aangebracht. Hierdoor is de wand van vloer tot plafond afgewerkt.
Ophangconstructie
De ophangconstructie dient om daarna alle wandpanelen, waaronder de akoestische panelen aan te kunnen hangen. Voor de werking van de Esperio akoestische panelen is de daadwerkelijke opbouw en details van de ophangconstructie niet relevant, mits de, in het akoestisch ontwerp geadviseerde, ruimte tussen de bestaande bouwkundige wand en de later te hangen akoestische panelen aangehouden wordt (dus dat de voorzetwand de benodigde interne dikte krijgt).
In de praktijk is het tevens belangrijk dat:
De panelen stevig en rammelvrij kunnen worden opgehangen
De panelen er individueel uitgehaald worden als je er later achter moet zijn
Er voldoende ruimte achter de panelen ontstaat om de eventuele wand-inbouw-speakers te kunnen verwerken. De inbouwdiepte van de speakers varieert per merk/type. Meestal is hiervoor minimaal 10 cm diepte benodigd.
Verticale latten
De verticale latten worden geplaatst. Bovenaan is de basisconstructie voor de plafondkoof te zien, die rond het centrale akoestische middendeel loopt.
Tegen de bestaande wanden worden op regelmatige onderlinge afstanden van 40-60 cm, verticale latten aangebracht. Deze latten hebben afstand tot de bestaande wand, zodanig dat er een ruimte ontstaat tussen de bestaande wand en de later op te hangen panelen aan de zichtzijde. Een veelgebruikte maat voor deze latten zijn latten van 4,5x8 cm.
De verticale latten kunnen met afstandklosjes aan de bestaande wand worden vastgezet. Indien er niet in de bestaande wand mag worden geboord (bijv. een kelderwand), kan er op de vloer en aan het plafond een horizontale balk worden gemonteerd, waar de verticale latten dan tussen geplaatst en vastgezet worden met bijvoorbeeld schuin geplaatste schroeven of met L-beugels.
In de praktijk dient er op deze manier tussen 8 en 24 cm ruimte, achter de panelen aan de zichtzijde, te worden gerealiseerd, afhankelijk van of het de voor-, achter- of zijwanden betreft, de akoestische eisen en de inbouwdiepte van de eventuele inbouwspeakers. De daadwerkelijke tussenruimte van de voorwand, zijwanden en achterwand kan per wand verschillen. Hoe groot de afstanden in de individuele situatie moeten worden, volgt uit ons advies en ontwerp via de Esperio Planner.
Bekabeling en slangen voor de eventuele luchtbehandeling kunnen tevens in deze tussenruimte worden geplaatst.
Aan de verticale latten worden 2 of 3 horizontale keep-latten gemonteerd. Keep-latten zijn aan één zijde afgeschuind. (Later worden de panelen met omgekeerde keep-latten hieraan gehangen)
Tussenruimte tussen bestaande en nieuwe wand
De ruimte tussen de verticale latten is gevuld met het akoestisch absorptiemateriaal.
Tussen de verticale latten van de ophangconstructie is ruimte waar het geluidsabsorberend materiaal geplaatst wordt. Dit is belangrijk voor het realiseren van de goede akoestiek in de ruimte. De panelen aan de zichtzijde kunnen dan relatief dun zijn, omdat de akoestische werking gecombineerd wordt met het in de wand geplaatste akoestisch absorptiemateriaal. Dit wordt ook als zodanig in het Esperio akoestisch ontwerp berekend.
Bijkomend effect van het geluidsabsorberend materiaal in de ophangconstructie os extra warmte- en geluidsisolatie.
In deze tussenruimte kunnen de eventuele inbouwspeakers verwerkt worden alsmede bekabeling en buizen voor eventuele luchtbehandeling.
Vaak worden er in de wand ophangconstructie buizen ingebouwd om er daarna de bekabeling voor de speakers en de eventuele verlichting in te kunnen leggen.
Afwerking aan de zichtzijde
Keep-latten monteren
Schets van de basis-onderdelen van de constructie (niet op schaal): 1: verticale latten, 2: horizontale keeplatten, 3: akoestisch absorptiemateriaal.
Keeplatten zijn aan één zijde onder een hoek van 45 graden afgeschuind. Aan de verticale latten worden twee of drie horizontale keeplatten gemonteerd. Aan de achterzijde van de wandpanelen worden ook keeplatten vastgezet, in omgekeerde stand. Hierdoor kunnen de wandpanelen aan de horizontale keeplatten worden gehangen en trekken ze zicht door het eigen gewicht zelf vast. Indien later nodig, kunnen de panelen individueel worden losgehaald door ze naar boven te tillen.
Alle wandelementen worden aan de keeplatten gehangen. Tijdens de montage zijn de wandpanelen horizontaal te verschuiven, zodat ze onderling goed aansluiten.
Op deze dwarsoorsnede (niet op schaal) is het principe van de keeplatten gemonteerd aan de achterzijde van de wandpanelen (zwart) en de omgekeerde keeplatten aan de verticale latten (grijs) te zien. Tevens de plinten boven en onderaan. De wandpanelen kunnen individueel worden losgenomen door ze naar boven te bewegen.
De wandpanelen zijn, vanaf de zichtzijde gezien, “opliggend” ten opzichte van de plint, waardoor de wandpanelen later individueel omhoog getild en verwijderd kunnen worden.
Wandpanelen ophangen
De wandpanelen worden aan de constructie met horizontale keeplatten gehangen. In dit voorbeeld worden steeds twee horizontale keeplatten gebruikt
Een deel van de wandpanelen is gemonteerd. Vooraan is een reflectorpaneel te zien dat tevens een montagepunt is voor een inbouwspeaker.
Schaduwstroken gebruiken
De diverse wandpanelen bestaan uit meerdere materialen zoals gestoffeerde absorber panelen en houten reflectors.
Het fraaiste is om deze panelen van verschillende materialen, met een zekere onderlinge afstand te monteren. De ruimte tussen de panelen blijft dan open. Er achter is een, vaak in zwart gekleurd MDF uitgevoerde, schaduwstrook zichtbaar.
Schaduwstroken
Schaduwstroken achter de onderlinge wandpanelen (boven-aanzicht - niet op schaal)
1. bestaande bouwkundige wand
2. akoestisch absorptiemateriaal
3. verticale latten op afstand van de bouwkundige wand
4. horizontale keep-latten
5. schaduwstroken, inclusief eigen keep-lat
6. keep-latten op extra lat, aan de panelen
7. akoestische wandpanelen
Schaduwstroken worden achter de wandpanelen geplaatst.
De schaduwstroken hebben een breedte van ca. 12 cm en worden aan hun achterzijde voorzien van keeplatten, om ze aan de horizontale keeplatten van de ophangconstructie te hangen.
De wandpanelen steken er met de zijkanten overheen. Daarom moeten de wandpanelen voorzien zijn van keeplatten het dubbele dikte (of een extra lat), zodat de op grotere afstand van de horizontale keeplatten komen te hangen.
Bij schaduwstroken met een breedte van 12 cm, dienen de keeplatten die achter op de wandpanelen gemonteerd worden, aan beide zijden bijvoorbeeld 10 cm korter te zijn dan de daadwerkelijke breedte van het wandpaneel. Hierdoor is er speling om de daadwerkelijke onderlinge afstand tussen de wandpanelen nog te kunnen variëren, om zo de wand exact te kunnen uitvullen.
Deur / raam
De bestaande deur en eventuele ramen kunnen meestal niet verplaatst worden. Omdat de voorzetwand, met een eigen dikte van 8-24 cm, dikte aan de wand toevoegt, ontstaat er bij de deur- of raamsponning een "kopse" kant van 8-24 cm dikte. Deze kan worden afgewerkt met een afdeklat naar keuze.
Bijna altijd is er in het akoestisch ontwerp ook op de deur een akoestisch paneel voorzien. Dit paneel heeft een eigen dikte van minimaal 4 cm. Bij een naar binnen draaiende deur dient er dan op gelet te worden dat de deur-met-paneel voldoende draaiing kan maken en niet vastloopt tegen de kopse kant van de voorzetwand.
Ideaal in deze situatie is een taatsdeur; bij een dergelijke deur is het draaipunt van het scharnier niet direct aan de rand.
Voorbeeld van een taatsdeur, voorzien van een Esperio PanelDiffuser die meedraait met de deur.
Inbouw van speakers en verlichting
Voorbeeld van ReflectorPanels met ingebouwde zijwandspeakers, grilles in kleur gespoten en opbouw wandverlichting.
In de Esperio Akoestische reflectors kunnen inbouw-wandspeakers worden verwerkt. Het ReflectorPanel is opgebouwd uit een 19mm dikke MDF plaat die is afgewerkt met houtfineer of lak aan de zichtzijde en zijkanten. Hierin kan een opening worden gemaakt om de speaker in te kunnen plaatsten. De flens van de inbouwspeaker wordt dan aan het ReflectorPanel vastgeschroefd. De speakergrille die er als laatste opgaat is vaak magnetisch en kan, afhankelijk van de gekozen kleur van het achterliggende ReflectorPanel, worden gespoten in een passende kleur naar keuze.
Op de Reflectorpanels kan opbouw-verlichting worden gemonteerd.
Ook kunnen verticale ledstrips worden geplaatst tussen de wandelementen, op de schaduwstroken. Hiermee wordt de hoogte van de ruimte benadrukt.
Voorbeeld van verticale led verlichting tussen de wandpanelen. Hier is de verlichting ook aansluitend ook tussen de stroken van het VarioDiffuser akoestisch plafond geplaatst.
Plinten
Voorbeeld van plinten met wandcontactdoos. De onderzijde van de Esperio CurveDiffusers is hier voorzien van oriëntatie-verlichting.
Tussen het plafond en de bovenzijde van de wandelementen en tussen de vloer en de onderzijde van de wandelementen worden horizontale plinten aangebracht.
De plinten worden aan de verticale latten van de ophangconstructie bevestigd. Daarmee wijken ze terug ten opzichte van de voorkant van de wandpanelen en kunnen de wandpanelen erlangs naar boven worden geschoven, om ze te kunnen ophangen en uitnemen.
Naar wens kunnen één of meerdere van deze plinten via magneten worden vastgezet, om deze later gemakkelijk los te kunnen halen om er achter te kunnen komen.
Vaak hebben de wandpanelen een vaste hoogte van bijvoorbeeld 180, 210 of 240 cm en kan met de plinthoogte de voorzetwand worden uitgevuld tussen plafond en vloer.
In de plinten kunnen naar wens wandcontactdozen of roosters voor de luchtbehandeling worden opgenomen.
De plinten kunnen naar wens met houtfineer, gelakt in een specifieke kleur of in neutraal zwart, worden uitgevoerd.
Misschien vind je dit ook interessant
Andere artikelen uit dezelfde categorie
Productinformatie
van
Hifi ruimte en Home Cinema
Klik op de afbeeldingen hieronder voor details.